Oudergem heeft eigen mobiele applicatie voor smartphones

De gemeente Oudergem lanceert op 18 december 2015 zijn mobiele applicatie ‘Oudergem Auderghem’ voor smartphones. Oudergem is na Vorst de tweede gemeente in het Brussels Gewest die een mobiele app ter beschikking stelt van haar inwoners en bezoekers. Op deze manier wil de gemeente volgens schepen voor Informatica Dirk Hoornaert (SAMEN) haar communicatie naar de inwoners van Oudergem optimaliseren. Lees alvast onder de afbeelding wat je met de applicatie kan doen in onze gemeente, waarom hij nodig is voor Oudergem en hoe je hem op je smartphone installeert!

appgemeente

Wat kan je met de mobiele applicatie doen? 

Iedereen die een smartphone heeft die draait op de besturingssystemen iOS (iPhone) of Android (e.g. Samsung, HTC, LG, …) kan de mobiele applicatie downloaden. Het is de bedoeling om op termijn ook uit te breiden naar andere besturingssystemen zoals Windows.

De applicatie heeft zes functies. Via ‘Mijn gemeente‘ kan je alle officiële informatie vinden over de verschillende gemeentelijke diensten (adres, telefoonnummer, openingsuren, emailadres). Ben je bijvoorbeeld in de buurt van tramhalte ‘Oudergem-Shopping’ en wil je nog snel iets regelen op het gemeentehuis terwijl je op de tram moet wachten, dan weet je onmiddellijk of de dienst nog open is. Door het indrukken van de knop ‘Events‘ krijg je een kalender met een chronologisch overzicht van alle evenementen die de komende weken in de gemeente plaatsvinden. Wil je dus een avond cultuur opsnuiven in Oudergem of ben je vergeten of er nu wel of niet een markt is aan Sint-Juliaan of op de Vorstlaan, dan helpt de applicatie je dus onmiddellijk verder.

De functie ‘Om me heen‘ staat toe dat je kunt nagaan welke winkels, restaurants, bedrijven, monumenten, sportclubs of culturele centra zich in je onmiddellijk buurt bevinden. Realiseer je je plots dat je voor het avondeten nog een bepaald ingrediënt nodig hebt of dat je misschien toch eerder iets op restaurant wil eten, dan helpt de app je dus om de dichtstbijzijnde winkels of restaurants te vinden. Bovendien krijg je er nog een routesuggestie bij die je via Google Maps instructies geeft hoe de desbetreffende winkel of  je favoriete restaurant te bereiken. Via ‘scan mijn gemeente‘ krijg je toegang tot een QR-code scanner die je dus toelaat om tags die zich op het grondgebied van de gemeente bevinden te lezen. Je kan zo bijvoorbeeld de tags lezen over het leven van de Oudergemse soldaten tijdens WO1, de tags in de straten die naar schilders vernoemd zijn of de tags die zich naast monumenten bevinden.

Daarnaast maakt de applicatie het mogelijk om via de knop ‘notificaties‘ op de hoogte te blijven van officieel gemeentelijk nieuws. Tot slot kan je via ‘Onze verkozenen‘ de contactnummers van de gemeenteraadsleden, schepenen en de burgemeester terugvinden.

Waarom is dergelijke applicatie nodig voor Oudergem en zijn bezoekers? 

Schepen voor gemeentelijke informatica Dirk Hoornaert (SAMEN), die aan de basis ligt van dit initiatief, wil doormiddel van de applicatie de communicatie van de gemeente met haar inwoners optimaliseren: “Onze inwoners en bezoekers bezitten almaar meer smartphones en zij hebben vaak ‘hier’ en ‘nu’ informatie nodig terwijl ze onderweg zijn, ook over de gemeente en de gemeentelijke diensten. De applicatie in zijn huidige vorm is een eerste stap om aldus  aan deze nood tegemoet te treden.”  Een visie die door de andere leden van SAMEN alvast gedeeld wordt.

De applicatie als eerste stap naar een efficiëntere digitale informatieverstrekking en dienstverlening door de gemeente betekent voor Dirk Hoornaert en de leden van SAMEN   dat de website van de gemeente in een nieuw jasje moet gestoken worden. Dit staat in het eerste kwartaal van 2016 gepland. Toekomstgericht zal de applicatie ook meer interactief uitgebouwd worden.  Het is alvast de bedoeling de applicatie te laten evolueren in lijn met de wensen van de gebruikers binnen een verantwoord budgettair kader.

Heb je dus opmerkingen over de applicatie nadat je hem getest of gebruikt hebt, deel ze  dan zeker met ons via dirk.hoornaert@oudergem.irisnet.be of samen4oudergem@gmail.com.

Bekijk hieronder alvast enkele foto’s van de applicatie en lees onder de slideshow hoe je de mobiele applicatie download op je smartphone.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoe installeer je de applicatie op je smartphone? 

Je installeert de applicatie heel eenvoudig op je smartphone. Volg alvast de volgende 9 stappen hieronder:

1. Ga naar Google Play of de Apple App Store op je smartphone
2. Schrijf in het veld zoeken ‘Oudergem’
3. Het icoon van de applicatie Oudergem Auderghem verschijnt
4. Klik op installeren. De applicatie wordt nu gedownload en op uw smartphone geïnstalleerd.
5. Bericht van installatie ontvangen? Zoek dan op je scherm het icoon van de applicatie en klik erop. De applicatie opent zich
6. Kies je taal: Nederlands of Frans
7. Wil je op de hoogte blijven van het gemeentelijk nieuws? Selecteer in het hoofdmenu de knop notificaties
8. Een scherm met een schuifbalk opent zich. Selecteer hier notificaties inschakelen.
9 Vervolgens klik je op categorieën en selecteer je je taal. Nu ontsnapt er geen belangrijk nieuws meer

Dit bericht werd geplaatst in 1160: algemeen nieuws, nouvelles générales, general news items, Informatica en Gelijke Kansen/Informatiques et Egalité des Chances/Informatics and equal opportunities en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.